Cinsel İşlev Bozukluğu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ICD-10’da kişinin cinsel ilişkilerde arzu ettiği biçimde bulunamaması şeklinde tanımlanmıştır.
Cinsel tepki sürecini bilmek cinsel işlev bozukluğunu anlayabilmek için gereklidir. Bu süreç, birbiriyle bağlantılı ancak anatomik ve nörofizyolojik açıdan birbirinden belirgin olarak ayrılan dört evreden oluşmaktadır: Cinsel istek, uyarılma, orgazm ve çözülme.
Cinsel istek, bireyi arayışa ve cinsel uyarıya yanıt vermeye yönlendiren, cinsel uyarılmaya eşlik eden, bir cinsel davranışla sonuçlanma eğiliminde olan psikobiyolojik enerjidir. Nörofizyolojik ve psikolojik süreçler ile hormonlar tarafından oluşturulan bir motivasyon kaynağı ya da içgüdüsel bir durumdur.
Uyarılma evresi, erotik duygu ve düşüncelerin belirmesi sonucunda erkekte ereksiyonun (sertleşmenin), kadında lubrikasyonun (vajinal ıslanmanın) ortaya çıkmasıyla karakterizedir.
Orgazm evresi ise en kısa süren ama haz açısından en yoğun evredir. Erkekte ejekülasyon (boşalma) ile karakterizedir. Kadında ise perine ve vajina etrafındaki ritmik refleks kasılmalar ile karakterizedir. Cinsel işlev bozuklukları bu üç evredeki sorunları kapsar.
Çözülme evresi fizyolojik değişikliklerin dakikalar içinde aynı sırayı izleyerek kaybolmasının gerçekleştiği son evredir. Kadınlar bu evrede erkeklerden farklı bir biçimde yeniden uyarılma ve orgazm evresine tekrar ulaşabilme potansiyeline sahiplerdir.
İnsan davranışı ve cinselliği bedensel, psikolojik ve sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik sadece cinsel organlarla sınırlı değildir. Cinsellikle ilgili duygular, düşünceler ve yerleşmiş inançlar vardır. Yerleşmiş inançların çoğu zaman hatalı olabildiği bilinmektedir. Cinsel işlev bozuklukların ortaya çıkışında kişinin bedensel ve psikolojik özellikleri etkili olabilir. Ancak aynı zamanda ilişki sorunları cinsel sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Doğal olarak cinsel işlev bozukluklarının tedavisi de oluşumunda rol oynayan etkenlere göre değişebilir. Kişi ile görüşülerek sorunu ortaya çıkaran ve sorunun yerleşmesine neden olan etkenler birlikte incelenir. Sorunun tedavisinde etkili olacak ilaç tedavileri ve/veya psikoterapiler seçilir.
Cinsel İşlev Bozuklukları
Bu Makaledeki Başlıklar
-Geç Boşalma
-Sertleşme Bozukluğu
-Kadın Orgazm Bozukluğu
-Kadında Cinsel İlgi/ Uyarılma Bozukluğu
-Cinsel Organlarda-Pelviste (Kasık) Ağrı Bozukluğu
-Erken Boşalma
-Maddenin/İlacın Yol Açtığı Cinsel İşlev Bozukluğu
Cinsel İşlev Bozukluğu Tedavisi
Cinsel Terapiler: Cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve klinik psikologlar tarafından birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir. Randevu almak için tıklayınız.
İlaç Tedavisi: Cinsel işlev bozukluğu tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı ise, tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da psikiyatristler yaparlar. Randevu almak için tıklayınız.